V-ați gândit vreodată la crucile de pe marginea drumului?

Acest post nu este menit să ofenseze sau să condamne pe cineva, e doar o curiozitate de a mea.

Știu că crucile de pe marginea drumului se leagă de religie și semnifică că cineva a murit într-un mod tragic acolo și că poate rudele vor ca decedatului să fie comemorat astfel.

Din punctul meu de vedere, crucea ar trebui să fie asociată doar cu cimitirul și doar acolo să se găsească.

Fiind pe marginea străzii la fiecare 2 km oferă o mobirditate acelui drum și ia din efectul spiritual și sanctuar al cimitirului, cred eu. Adică, dacă o luăm așa de ce să nu punem cruci și în alte locuri în care a decedat cineva, în casă, pe pat, în fața blocului, pe plajă etc. De ce doar pe marginea străzii?

Poate se pune acolo ca și un semnal de alarmă pentru alți șoferi? Dar asta nu ar fi de ajutor având în vedere că accidentele se întâmplă mai peste tot și diferă în funcție de context (alcoolemie, neatenție, vreme, drum prost, defecte ale mașinii etc.).

Faptul că un vehicul este implicat denotă o notă mai semnificativă de tragism și de asta se pune crucea în șanț? La modul cel mai serios, dacă două căruțe au făcut coliziune și cineva moare (puțin probabil dar posibil), oare se pune cruce pe marginea drumului în acest caz? Din ce știu se aplică dacă se ciocnesc mașinile între ele sau cu alte vehicule/pietoni. La accidentele majore cu zeci de victime se construiește un simbol comemorativ.

Și ce se întâmplă dacă au loc 100 de accidente fatale pe o porțiune de 1 km? O să fie puse 100 de cruci? De ce da și de ce nu?

Așa este și înafară?

Chiar sunt de folos crucile pe marginea drumului înafară de a-ți reaminti o moarte tragică?